Evropski standard za srpske železnice

Bez autora
Jun 14 2011

U narednih 10 godina, za prilagođavanje srpskih železnica evropskim standardima potrebno je uložiti oko 4 milijarde evra. Srbija će većinu sredstava dobiti od Evropske banake za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke. Transformisanjem u zatvoreno akcionarsko društvo i podelom na četiri sektora (saobraćaj, teretni saobraćaj, infrastruktura i imovina), "Železnice Srbije" ispunile su evropski uslov za funkcionisanje u zajedničkom sistemu. Time su se stvorile i mogućnosti za podizanje kredita svakog preduzeća posebno, sa jasnim planom ko se i za šta zadužuje. Srpske železnice moraju da uđu u evropski sistem. Može se očekivati značajna finansijska podrška Evrope kako bi se ostvario cilj, ali se planovi moraju usaglasiti sa susedima i čitavim kontinentom. Značajna finansijska pomoć od 800 miliona dolara ruskog kredita počeće da se koristi od jeseni, a taj novac je namenjen gradnji novih pruga i obnovi beogradskog železničkog čvora.

Evropski standard za srpske železnicePrilagođavanje srpskih železnica evropskim standardima u narednih deset godina koštaće oko 4 milijarde evra. Veći deo sredstava obezbediće EBRD i Evropska investiciona banka, poručeno sa Međunarodne konferencije o ulaganjima u železnicu koja se održava u Beogradu.

U narednih 10 godina, za prilagođavanje srpskih železnica evropskim standardima potrebno je uložiti oko 4 milijarde evra.

Srbija će većinu sredstava dobiti od Evropske banake za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke, poručeno sa Međunarodne konferencije "Investicije u železnice jugoistočne Evrope", koja je počela u Beogradu.

Transformisanjem u zatvoreno akcionarsko društvo i podelom na četiri sektora (saobraćaj, teretni saobraćaj, infrastruktura i imovina), "Železnice Srbije" ispunile su evropski uslov za funkcionisanje u zajedničkom sistemu.

Time su se stvorile i mogućnosti za podizanje kredita svakog preduzeća posebno, sa jasnim planom ko se i za šta zadužuje.

"Srpske železnice moraju da uđu u evropski sistem. Možete da očekujete značajnu finansijsku podršku Evrope da biste ostvarili svoj cilj, ali svoje planove morate usaglasiti sa susedima i čitavim kontinentom", kaže Harold Hot, iz austrijskih železnica.

U Ministarstvu za infrastrukturu kažu da će značajna finansijska pomoć od 800 miliona dolara ruskog kredita početi da se koristi od jeseni, a taj novac je namenjen gradnji novih pruga i obnovi beogradskog železničkog čvora.

"Suzili su se projekti koji će biti finansirani. To će izvesno biti pruga Valjevo-Loznica, tehničko-putnička stanica Zemun u okviru beogradskog čvora, drugi kolosek na pruzi Beograd-Pančevo, uključujući i obnovu postojećih", kaže Dejan Lasica, iz Ministarstva za infrastrukturu.

"Železnice Srbije" predstavile su plan budućeg poslovanja i na tom skupu će zatražiti tehničku i materijalnu pomoć železničkih uprava iz okruženja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik